Reading:
Geen groei en winst? Laat je financiële processen groeien!

Image

Geen groei en winst? Laat je financiële processen groeien!

22 november 2023

De taken van de financiële afdeling zijn in deze tijd steeds complexer geworden. De zakelijke omgeving verandert snel en financiële processen kunnen daarin niet achterblijven. De financiële afdeling speelt namelijk een sleutelrol in de groei en gezondheid van de organisatie. Als financiële processen niet meegroeien, blijft de groei van de organisatie en winst achter. Er wordt dus veel van de CFO en het financiële team verwacht. Echter ontbreken vaak nog de nodige tools, data en inzichten om hun afdeling en het bedrijf met succes te leiden. Wij vertellen je welke tools je nodig hebt, zodat je financiële processen meegroeien met de behoeften van je organisatie.

Inefficiënte processen

Inefficiënte processen vormen vaak een obstakel voor groei en schaalbaarheid. Binnen organisaties zijn er altijd verschillende processen die elk op een eigen manier werken. Hierdoor zijn er ook gefragmenteerde financiële systemen die vaak vertrouwen op handmatige handelingen en spreadsheets. Daarnaast worden financiële rapportages met oude methoden en technologieën gegenereerd waarbij gegevens handmatig uit de verschillende processen worden verzameld. Dit leidt vaak tot verwerkingsfouten, financiële verspilling, verhoogde interne risico’s en een risico op onjuiste financiële resultaten. En dat terwijl CFO’s en stakeholders op het financiële team vertrouwen om het verleden te verklaren, de toekomst te voorspellen en inzicht te geven in de bedrijfsplanning. Dit brengt ook nog het risico met zich mee dat er onnauwkeurige financiële resultaten worden behaald.

Reality check: hoe staan je financiële processen er echt voor?

Organisaties denken vaak te weten hoe hun financiële processen in elkaar zitten. De realiteit blijkt echter anders te zijn. Deep Value brengt dit in kaart met het zogenoemde Process Mining. Via Process Mining ontleden we de bedrijfsprocessen van je organisatie: we halen informatie uit je systemen en maken een analyse van de data. Vanuit deze analyse maken we flow charts van hoe jouw financiële processen er in de dagelijkse praktijk werkelijk uitzien. Deze flow charts vergelijken we vervolgens met flow charts waarin de ideale processen worden getoond. Deze vergelijking brengt de bottlenecks van je processen in kaart en laat zien waar processen verbeterd kunnen worden. Dit wordt uiteindelijk op alle processen in de organisatie toegepast, zodat de prestaties van alle afdelingen inzichtelijk zijn.

Realtime inzicht in financiële processen en prestaties

Process Mining biedt dus een realistisch beeld van de financiële processen en het biedt CFO’s realtime inzicht in de financiële prestaties. Via een realtime-dashboard hebben ze continu inzicht in de financiële processen, best practices en verbetermogelijkheden. CFO’s kunnen daardoor ook direct inspelen op nieuwe ontwikkelingen en veranderende behoeften van de organisatie of klanten. Daarnaast maakt Process Mining het makkelijker om met minder inspanning en capaciteit meer waardevolle financiële rapportages te maken. Het proces van datacollectie en data-analyse wordt namelijk grotendeels geautomatiseerd en de Process Mining-tool genereert automatisch financiële rapporten. Enerzijds biedt het dus inzicht om financiële processen te verbeteren en anderzijds genereer je sneller rapporten die niet gevoelig zijn voor verwerkingsfouten en onjuiste financiële resultaten. CFO’s kunnen daardoor weloverwogen beslissingen nemen op basis van objectieve, meet- en controleerbare gegevens. CFO’s houden hierdoor veel meer tijd over om de processen te verbeteren en daarmee ook de bedrijfsresultaten.

Inzicht in processen = groeiende resultaten

Als CFO’s groei en winst willen realiseren, is het dus cruciaal om de financiële processen écht in kaart te brengen. Waar zitten de bottlenecks? Hoe kunnen we verbeteren? En wat zijn de financiële prestaties? Met deze kennis kunnen CFO’s betere beslissingen nemen en de financiële processen laten groeien. En daarmee groeit ook de organisatie.

Wil je meer weten over inefficiënte processen en hoe Process Mining daarbij kan helpen? Lees dan eens ons e-book ‘The Fundamentals of Process Mining’ of neem vrijblijvend contact met ons op. We laten je graag zien wat Process Mining voor jouw organisatie kan betekenen.0 Comments

Geef een reactie

Related Stories

Arrow-up