Reading:
Is een Digital Twin Realiteit of slechts een Illusie?

Image

Is een Digital Twin Realiteit of slechts een Illusie?

18 mei 2021

Wat is een Digital Twin

Een vaak gehoorde opmerking van mijn collega’s en klanten is dat de term Digital Twin erg verwarrend kan zijn. In dit artikel zal ik proberen een duidelijk beeld te schetsen van het concept, de verschillende types van een digital twin, het doel en misschien wel het belangrijkste, de waarde ervan voor de business.

Digital Twin of vaak ook DTO genoemd, is een buzzword dat meestal verkeerd wordt begrepen. Kort gezegd staat het voor een virtuele weergave van een fysiek object, systeem of operatie. Het concept werd in de jaren 60 door NASA ontwikkeld en is gebaseerd op “mirroring” om astronauten op afstand te assisteren en ruimteschepen op 300.000 km afstand van de aarde te beheren.

We kunnen ons allemaal voorstellen dat het cruciaal is om precies na te bootsen wat er in de ruimte gebeurt om ervoor te zorgen dat de astronauten niet alleen veilig zijn, maar zich ook op elk moment gesteund voelen. Dit hele idee is een bron van inspiratie geweest voor veel technologiebedrijven. Het concept is overgenomen en verder ontwikkeld tot werkbare oplossingen waarmee bedrijven verschillende bedrijfsscenario’s kunnen modelleren om hun bedrijfsprestaties te optimaliseren.

Welke soorten Digital Twins zijn er?

Tegenwoordig is de technologie zo geavanceerd dat we nu van bijna alles een Digital Twin kunnen maken. Neem bijvoorbeeld een productiemachine die uit duizenden onderdelen is opgebouwd – met de technologie van vandaag kunnen we een exacte kopie van die fysieke machine maken. Het helpt bedrijven om hun prestaties te maximaliseren, hun kwaliteit te verbeteren en stilstand te voorkomen door voorspellende en preventieve modellen te creëren. Hetzelfde principe kan worden toegepast op processen, productielijnen en zelfs de hele organisatie

Wat is het doel van een Digital Twin?

Volgens Gartner worden Digital Twins gebruikt voor onder andere probleemoplossing, reparatie, onderhoud en verbetering, maar ook:

  • Het op afstand bedienen en het uitvoeren van gevaarlijke of ontoegankelijke operaties
  • Verschillende bedrijfsscenario’s modelleren om de prestaties te optimaliseren
  • Problemen begrijpen, voorspellen en voorkomen

Daarnaast voegt een Digital Twin nieuwe mogelijkheden zoals ’tijdreizen’ toe aan een organisatie. Vooral C-level executives maken graag gebruik van deze functie omdat ze het verleden kunnen terugspelen en hypotheses kunnen opstellen over toekomstige business modellen.

Wat zijn de meetbare voordelen van een Digital Twin?

Net als elk ander project moeten digitale initiatieven ervoor zorgen dat het bedrijf er beter van wordt. We zien echter dat het ontwikkelen van een business case niet altijd zo simpel is als we denken. Simpelweg omdat we soms de neiging hebben om dingen te complex te maken en niet altijd goed weten welke resultaten we willen bereiken.

Mensen raken vaak te enthousiast als ze eenmaal de enorme mogelijkheden van Digital Twins inzien. Het is echter belangrijk om op een kleinere schaal te beginnen en een zogenaamde minimum viable Digital Twin te creëren. Zodra de toegevoegde waarde bewezen is, kunnen meer use cases worden toegevoegd om de motor verder aan te jagen en te bouwen aan een digitale toekomst.

Als business consultants hebben wij de kans om met onze klanten in verschillende sectoren samen te werken en hen te ondersteunen in hun Digital Twin journey. Voor ons is het van het grootste belang om de waarde te bewijzen en ervoor te zorgen dat er een solide onderliggende business case is voor hun digitale initiatieven.

Dankzij onze bewezen methodologie kunnen wij de Digital Twin met succes in praktijk brengen, wat tot opmerkelijke resultaten heeft geleid, zoals:

  • 22% toename in productiviteit
  • 32% vermindering van onvoorziene downtime
  • 18% verbetering van de Overall Equipment Effectiveness (OEE)
  • € 580,000 jaarlijkse besparingen als gevolg van een effectieve planning

Dit zijn enkele van de resultaten die we voor onze klanten hebben bereikt dankzij een effectieve toepassing van digital twin. Neem contact met ons op om te zien hoe je soortgelijke resultaten kunt bereiken in jouw organisatie.0 Comments

Geef een antwoord

Related Stories

Arrow-up