Reading:
Lig je wakker van je financiën? Zo krijg je weer grip

Image

Lig je wakker van je financiën? Zo krijg je weer grip

11 maart 2024

Het is het einde van de dag. Je collega’s verlaten een voor een het pand en je ziet steeds meer virtuele bolletjes veranderen van groen in lichtgrijs. Alleen jij zit nog in je kantoor, tussen een enorme stapel rapporten. Rapporten die inzicht moeten geven in de financiële gezondheid van je organisatie. De grote vraag is: doen ze dat ook? Als CFO weet je dat inzicht in financiële processen cruciaal is. Toch heb je veel te vaak het gevoel dat je niet het volledige plaatje hebt. Frustrerend? Je bent niet alleen. Veel organisaties worstelen hiermee. In deze blog vertelt Pieter den Hollander, eigenaar van Deep Value, hoe je hier nu eindelijk eens verandering in brengt.

Inefficiënties in het financiële proces

Elke CFO heeft een missie. Slimmer werken en de kosten verlagen. Als je wilt weten hoe je je bedrijfsprocessen het best kunt stroomlijnen, heb je data nodig. Deze data geven je inzicht waar geld weglekt en waar je kunt besparen. Klinkt simpel, maar soms werken systemen niet goed samen of mis je stukjes informatie, waardoor het verdraaid moeilijk is om het hele plaatje te zien. Dan heb je ook nog eens creatieve geesten in je team die nieuwe, slimme manieren bedenken om dingen te doen. Natuurlijk juich je vindingrijkheid toe, maar het kan ook voor extra gedoe zorgen. Als je niet oppast, eindig je met een financiële puzzel waarvan de stukjes niet passen. Dat leidt tot verkeerde beslissingen met mogelijk financiële tegenvallers als gevolg. Daar zit niemand op te wachten, en jij – als eindverantwoordelijke – zeker niet.

Ontdek waar je geld blijft

Goed. Vaak denk je dat je weet hoe je processen lopen, maar de realiteit blijkt anders. Ben je nu hopeloos verloren? Zeker niet! Dankzij Process Mining kun je ontdekken waar de gap zit. Process Mining geeft je inzicht in de discrepantie tussen hoe jij denkt dat processen functioneren en hoe ze in werkelijkheid plaatsvinden. Door de data uit IT-systemen te analyseren, krijg je een nauwkeurig beeld van elk proces, van start tot finish. Zo kun je inefficiënties, knelpunten en afwijkingen van de geplande processen identificeren en aanpakken.

Zeg vaarwel tegen inefficiënties

Nu je begrijpt wat Process Mining je kan brengen, is het tijd om een stap verder te gaan. Met een Digital Twin van je Organisatie (DTO) creëer je een virtuele replica van je organisatie, waarin alle processen, systemen en interacties levensecht worden gemodelleerd. Zo zie je niet alleen waar inefficiënties zich voordoen, maar ook hoe deze doorwerken in de gehele organisatie. Het is alsof je een kaart hebt die niet alleen de problemen van vandaag laat zien, maar ook de route uitstippelt voor morgen. Met een DTO kun je verschillende scenario’s simuleren om de best mogelijke beslissingen te nemen. Het resultaat? Geoptimaliseerde processen, kostenbesparingen en een efficiëntie-boost van jouw organisatie. En weet je wat minstens zo fijn is? Nu ben jij ook een keer thuis voor de gehaktballen – of de pompoenstoof, ook goed – op tafel verschijnen.

In de praktijk

Voelt dit allemaal nog wat ver van je bed? Laat ik het concreter maken. Stel je voor: je bent CFO van een middelgrote fabrikant van industriële apparatuur die worstelt met onverklaarbare vertragingen in de leveringsketen en oplopende kosten die de winstmarges onder druk zetten. Ondanks diverse pogingen om deze problemen aan te pakken, blijven de oplossingen uit.

Door Process Mining toe te passen, ontdek je dat de daadwerkelijke doorlooptijden van de belangrijkste processen maar liefst dertig procent langer zijn dan aangenomen. Bovendien breng je zo meerdere knelpunten in de productie- en distributieprocessen aan het licht. Deze inefficiënties hebben een domino-effect op de gehele operatie, wat zorgt voor die vertraagde leveringen en de toenemende kosten.

Op basis van deze inzichten creëer je een Digital Twin van de organisatie. Deze virtuele replica biedt de mogelijkheid om real-time inzichten te krijgen en de processen continu te monitoren en bij te sturen. Binnen zes maanden na de implementatie van de voorgestelde verbeteringen zie je een vermindering van de productiekosten met vijftien procent en een verbetering van de levertijd met twintig procent. Dit resulteert niet alleen in hogere winstmarges, maar ook in een verbeterde klanttevredenheid door betrouwbaardere leveringsschema’s.

Zelf aan de slag?

Process Mining biedt op detailniveau inzicht in je bedrijfsprocessen en -prestaties, waardoor je gericht verbeteracties kunt toepassen. Benieuwd hoe je jouw bedrijfsprocessen kunt optimaliseren? Deep Value begeleidt organisaties hierbij. Dit doen we op zo’n manier dat medewerkers het straks zelf kunnen. Ons motto is niet voor niets ‘voordoen, samendoen, zelf doen’. Wij leren je hoe het werkt en de tools en middelen stellen je in staat om uiteindelijk zelf veranderingen door te voeren.

Wil je weten hoe je Process Mining en de DTO in jouw organisatie kunt toepassen? Wij laten je middels een Proof of Value graag zien hoe je de controle terugkrijgt! Neem contact met ons op als je de mogelijkheden wilt ontdekken. Omdat inzicht de eerste stap is naar verbetering.

Wel nieuwsgierig, maar eerst nog wat verder verkennen? Volg onze LinkedIn-pagina en we zullen je regelmatig inspireren.0 Comments

Geef een reactie

Related Stories

Arrow-up