In veel organisaties werken teams geïsoleerd van elkaar. Iedereen zit lekker in z’n eigen coconnetje en van enige verbinding is geen sprake. Een dergelijke silo-mentaliteit leidt tot een gebrek aan communicatie, inefficiënties en een verstoorde samenwerking. Elk team is gefocust op de eigen taken, waardoor het grotere geheel buiten beeld blijft. In deze blog zoomt Pieter den Hollander, eigenaar van Deep Value, in op de nadelen van silodenken en hoe je dit als organisatie kunt doorbreken.
Hoe silo’s ontstaan
Silodenken is zelden een keuze, het ontstaat vaak onbewust. Naarmate bedrijven groeien, gaan teams zich steeds meer specialiseren. Afdelingen zoals marketing, financiën en operations richten zich op hun eigen specifieke doelen en van overleg is weinig sprake. Daardoor gaat informatie verloren en blijven veel kansen onbenut. Daarmee zeg ik zeker niet dat specialisatie onbelangrijk is – integendeel -, maar zonder de juiste samenwerking en informatie-uitwisseling tussen teams kunnen prestaties suboptimaal worden. Silo-denken beperkt het volledige potentieel van een organisatie doordat afdelingen langs elkaar heen werken in plaats van gezamenlijk naar hetzelfde doel.
De nadelige effecten van een silo-mentaliteit
Wanneer afdelingen als aparte eilandjes werken, zonder onderlinge afstemming, gaat er veel waardevolle kennis en inzicht verloren. Teams hebben slechts zicht op hun eigen deel van het proces, waardoor belangrijke inzichten niet worden gedeeld. Dit leidt tot inefficiëntie en vertragingen in besluitvorming, waarbij miscommunicatie en dubbele inspanningen de processen verder belemmeren. Bovendien kan een dergelijke mentaliteit een negatieve impact hebben op zowel de klantervaring als de bedrijfscultuur. Klanten ervaren inconsistente communicatie en service, terwijl medewerkers minder betrokken en gedemotiveerd raken doordat ze het bredere organisatiedoel missen. Een gebrek aan samenwerking en gedeelde visie maakt dat afdelingen langs elkaar heen werken, wat uiteindelijk het succes van de organisatie in de weg staat.
Hoe fragmentatie innovatie belemmert
Een van de grootste nadelen van die eiland-mentaliteit is dat het innovatie in de weg staat. Wanneer afdelingen niet met elkaar communiceren, blijven ideeën en verbeteringen vaak beperkt tot één team, zonder dat de rest van de organisatie er profijt van heeft. Dit leidt vaak tot stagnatie, omdat inefficiënties onopgemerkt blijven en kansen onbenut.
Een Nederlandse verzekeraar ontdekte dit toen hun pogingen om bedrijfsprocessen te verbeteren geen resultaat opleverden, ondanks methodes als Lean Six Sigma. Pas door de processen holistisch te bekijken en samenwerking te bevorderen, kwamen nieuwe inzichten en innovaties weer op gang. Fragmentatie doorbreken is heel belangrijk om de organisatie als geheel te laten profiteren van verbeteringen en groei.
Het belang van een integrale benadering
Om met die tunnelvisie af te rekenen, is het zaak om een integrale kijk op je bedrijfsprocessen te krijgen. Dit betekent dat alle teams samenwerken aan gezamenlijke doelen en processen, waarbij informatie en inzichten vrij worden gedeeld. Door regelmatige afstemming en samenwerking tussen afdelingen te stimuleren, ontstaat een cultuur van transparantie en gedeelde verantwoordelijkheid. Dit bevordert niet alleen de prestaties en innovatie, maar draagt ook bij aan een gezondere en meer betrokken bedrijfscultuur waarin iedereen naar hetzelfde doel toewerkt.
Process Mining als oplossing
Hoewel goed teamwork enorm belangrijk is, is dat niet het enige dat je kunt doen om die eilandmentaliteit op te heffen. Hier komt Process Mining om de hoek kijken. Process Mining biedt een krachtige oplossing door een holistisch overzicht te geven van alle bedrijfsprocessen, ongeacht de afdeling waarin ze plaatsvinden. Deze digitale speurneus maakt inefficiënties zichtbaar en brengt nauwkeurig in kaart waar processen vastlopen door isolatie van teams. Dit inzicht helpt je om hardnekkige silo’s te doorbreken en samenwerking te bevorderen, wat uiteindelijk leidt tot een efficiënter en innovatiever en beter presterend bedrijf.
Zelf aan de slag?
Process Mining biedt op detailniveau inzicht in je bedrijfsprocessen en -prestaties, waardoor je gericht verbeteracties kunt toepassen. Benieuwd hoe je jouw bedrijfsprocessen kunt optimaliseren? Deep Value begeleidt organisaties hierbij. Dit doen we op zo’n manier dat medewerkers het straks zelf kunnen. Ons motto is niet voor niets ‘voordoen, samendoen, zelf doen’. Wij leren je hoe het werkt en de tools en middelen stellen je in staat om uiteindelijk zelf veranderingen door te voeren.
Wil je weten hoe je Process Mining en de DTO in jouw organisatie kunt toepassen? Wij laten je middels een Proof of Value graag zien hoe je de controle terugkrijgt! Neem contact met ons op als je de mogelijkheden wilt ontdekken. Omdat inzicht de eerste stap is naar verbetering.
Wel nieuwsgierig, maar eerst nog wat verder verkennen? Volg onze LinkedIn-pagina en we zullen je regelmatig inspireren.
Geef een reactie